Wat kan ik lenen?

Wat kan ik lenen ?Je bent van plan belangrijke uitgaven te doen, een auto te kopen of eventueel een huis aan te schaffen? Je kiest dan respectievelijk voor een persoonlijke lening, autolening of hypothecaire lening. De eerste vraag waarop je een antwoord wilt is wellicht:

“Wat kan ik lenen?”

We kunnen u daarop een snel en simpel antwoord geven: dit hangt af van uw situatie. Inderdaad, er zijn een aantal rekentools op het internet waarmee u een schatting kan maken en er zijn een aantal algemene regels die gelden bij de banken. Toch is dit geen evangelie.

Het is belangrijk dat als ze zichzelf de vraag stelt “hoeveel kan ik lenen?” dat u dan uw dossier laat bekijken door een gespecialiseerde kredietmakelaar. Enkel door middel van een gesprek van persoon tot persoon is het mogelijk om daar een serieus antwoord op te geven. Er zijn immers nogal vaak misverstanden hieromtrent.


De vraag “wat kan ik lenen?” kan niet zomaar op één, twee, drie worden beantwoord. Ook niet met de online berekeningstool die U op vele internetsites aantreft. U vindt alvast duidelijke detailinfo op deze website over wat realistisch is en wat niet! Banken houden in de praktijk met heel wat meer factoren rekening dan we op het eerste gezicht zouden denken. Het is immers zo dat de wetgeving voor de banken de laatste jaren een pak strenger is geworden en banken kunnen het zich niet permitteren om een lening toe te staan aan iemand die daarvoor eigenlijk niet in aanmerking komt.

Wat kan ik lenen? is dus niet voor de vuist weg te beantwoorden. Het zal dan ook afhangen van alle elementen uit uw dossier.


Het is uiteraard evident dat de mogelijkheden met betrekking tot een persoonlijke lening of een autoleningen of een hypothecaire lening totaal anders zullen zijn. Het antwoord op uw vraag wat kan ik lenen zal daardoor ook in grote mate worden bepaald. Bij een hypothecaire lening heeft de bank een ruime waarborg onder de vorm van de aangekochte woning, bij een persoonlijke lening is dit absoluut niet het geval.

Door de waarborg die de bank krijgt onder de vorm van de woning kan u ook een hoog bedrag lenen. Met een gemiddeld inkomen is het uiteraard onmogelijk om een persoonlijke lening of een auto lening te krijgen voor een bedrag van 100.000 of € 200.000. De bank zou hiermee te hoge risico’s nemen. Voor een hypotheek is dit echter geen probleem. De woning is daar immers de waarborg die het slechtste geval door de bank kan worden opgeëist.

U merkt het: uw volledige financiële dossier speelt onmiskenbaar een belangrijke rol bij het beantwoorden van een schijnbaar eenvoudige vraagstelling als “wat kan ik lenen?”